Vyhledej
Pečovatelská služba Města Dvůr Králové > Co se děje

Beata Hlavenková / Theodoros

Redakce, Tomáš Katschner / 26.02.2015
12. Březen od 19:00

Koncertní síň Bohuslava Martinů, Úpická 520, Trutnov, 54101 Česká republika

Jen ona, klavír a zhudebněný Boží dar.

Sama jediná za klavírem nabízí intimně zhudebněný cyklus o dvanácti měsících.
„Řecké jméno Theodoros znamená Boží dar. Když jsem začala skládat, uvědomila jsem si, že Boží dar je pro mne život. Ten se skládá z let, z měsíců, z dnů. Bylo tedy naprosto přirozené, že skladby budou pojmenovány stejně jako kalendářní měsíce,“ vysvětlila držitelka několika ocenění Anděl, vztaženo i na nádherné album Theodoros.
Jazzové pouze okrajově. „Spíš mluvme o jazzu v mehldauovském slova smyslu, ve kterém je stejnou měrou obsaženo i hluboké povědomí o moderní klasické hudbě i o popu či soudobém písničkářství,“ shrnul kontemplativní, žensky křehké i emočně dramatické nálady alba hudební publicista Ondřej Bezr.
Příčinu posluchačského uhranutí z hudby Beaty Hlavenkové poodhalila na loňském Jazzinci také Iva Bittová, pro niž Beata s Petrem Ostrouchovem na albu Zvon upravili její starší skladby pro filharmonický orchestr.
„Beata je velký talent a zároveň žena, která si získala mé sympatie jako aranžérka, skladatelka a také jako matka. Věřím, že mateřství dává ženám v kumštu další důležitý rozměr a v tvorbě další „hudební jazyk“. Velmi si její práce vážím,“ řekla Iva Bittová o své do jisté míry překvapivé spolupracovnici. Jenomže každý přece už ví, že Beata se z dávné fáze „neuvěřitelný talent“ v uplynulých letech přirozeně přesunula do pozice obdivované hudebnice, skladatelky, aranžérky. To co dokázala na svých nahrávkách a v Baromantice ji bez debat pasovalo na zásadní osobnost české jazzové a alternativní hudební scény. Stále skromnou, novým výzvám otevřenou. Potvrzeno Beatčiným upřímným receptem na nebývalé tvůrčí úspěchy dosažené s podobně zářící hudební apoštolkou Lenkou Dusilovou: „Neděláme nic prvoplánově. Skládáme tak, abychom té hudbě věřili. Pak děj se vůle boží.“

 

Přečteno 38x
 
Kontakt


Pečovatelská služba města Dvůr Králové

Elišky Krásnohorské 2962
544 01  Dvůr Králové nad Labem
Tel.: 604 212 697, 499 329 251
E-mail: hauke@psdvurkralove.cz

Odloučená pracoviště:
Sadová 2755, DKnL
Dům Žofie, Bezručova 1006, DKnL
Kalendář akcí