Vyhledej
Pečovatelská služba Města Dvůr Králové > Sport > lyžování

Běžecké lyžování - výhody krásného sportu

Tak jsem zjistil, že existují svaly, o kterých jsem netušil, že existují

Redakce / 17.02.2021
Když už připravujeme projekt na údržbu běžkařských stop v regionu, řekli jsme si, že musíme zapracovat i na popularizaci tohoto sportu u lidí, kteří ještě neví, jak krásný a užitečný tento sport je. A tak jsme o pár slov požádali jak bývalou reprezentantku, místního tělocvikáře, nadějného motokrosaře i zástupce veřejnosti. Třeba vás jejich slova zaujmou

Běh na lyžích zatěžuje všechny svaly těla

V závodní formě lze běh na lyžích charakterizovat jako opakující se silově-vytrvalostní sport, kde je čím dál víc důležitá i složka rychlostní. V rekreační formě se jedná o vytrvalostní sport, který je velmi šetrný k pohybovému systému člověka – žádné otřesy jako při běhu, žádné přetížení jen jedné části těla, ale pěkně zatížit téměř všechny svaly najednou. 

Martina ChrástkováPřed nedávnem výuku na běžeckých lyžích vystihl jeden student UK FTVS, který zároveň studuje medicínu, po svém probuzení takto: "Tak jsem zjistil, že existují svaly, o kterých jsem netušil, že existují.“ Když mu na to jeho spolužáci opáčili, že kdo jiný by měl svaly znát líp než on, tak odpověděl: "No, já myslel, že existují jen v knížkách, ale nevěděl jsem, že je mám i já.“ "A, kde se ty svaly nachází?“ vyzvídali spolužáci dál. "No, asi tak nějak někde mezi patou a ušima…“, zněla odpověď.

Myslím, že toto opravdu skvěle vystihuje běžecké lyžování. A jak se říká, co bolí, to sílí a roste a "žere“ tuk. Protože se při běhu na lyžích zapojují i velmi poctivě paže, tak se zvyšují nároky na kardiovaskulární systém, zvyšuje se funkční kapacita organismu, vyplavují se endorfiny a zlepšuje se nálada a odbourává stres. Navíc člověk je v krásné zasněžené přírodě a všechny starosti a problémy mohou uplavat někam hodně daleko.

"Hmm, to je všechno krásný, ale já nejsem žádnej turista, jsem sportovec, potřebuju trénovat hokej, fotbal, cyklistiku, běhání, k čertu s nějakejma běžkama“, říkáte si. 

Běžky jsou skvělý tréninkový doplněk snad pro všechny sporty. Že jste hokejista, který hraje dynamický, rychlostně silový hokej? Tak jezděte na běžkách rychlé dynamické tréninky. Stačí se na čertovských prkýnkách trochu rozjezdit, aby si člověk zvyknul, že jsou delší, že na nich nejde překládat a můžete se do toho opřít. Navíc není problém hrát na běžkách různé hry – od baby až po hokej či házenou. Ano, basket se hraje trochu špatně, kvůli driblingu na sněhu. Ale i fotbal si zahrajete obstojně - podívejte zde 

A navíc, i pro rychlostní dynamické sporty je potřeba tréninků vytrvalostního charakteru, aby byl vybudován funkční základ pro rychlost a sílu. A že je to úplně jiný pohybový stereotyp? To vůbec nevadí, čím větší pohybový repertoár člověk má, tím líp se může přizpůsobit nově vzniklým situacím (podobně, jako, čím víc máme znalostí, tím lépe se nám jedná a rozhoduje o problému).

A proč mít „za barákem“ upravené stopy?
Protože jezdit na běžkách v hlubokém sněhu opravdu moc dobře nejde, na to jsou lepší backcountry lyže, skialpy anebo sněžnice. Ale na nich to opravdu není ono v našich podmínkách. Proto nechoďte pěšky a obujte běžky a podpořte úpravu stop u svého města, ať můžete skočit do stopy kdykoliv během dne, nebo i večer po práci, když je trať osvětlená. 

Mgr. Martina CHRÁSTKOVÁ, Ph. D.
několikanásobná Mistryně ČR, reprezentantka a trenérka běžeckého lyžování
www.machr-consulting.cz


Běžky jsou sport pro jakýkoliv věk

Jsou dobré pro celkovou tělesnou kondici, všestrannost. Ne nadarmo jezdí sportovci na zimní soustředění. Je na běžkaři, jak hodně chce rozvíjet svoji sílu, vytrvalost, či obratnost. Na druhou stranu to není pouze “dřina”. Běžky mohou být v podstatě jinou formou procházky v přírodě a na čerstvém vzduchu s poznávacím cílem. Pokud si je děti nevyzkouší díky rodičům, tak by jim to měla umožnit škola v rámci lyžařského výcviku. Z vlastní zkušenosti tělocvikáře vím, že žáci ze začátku nejsou z běžek nadšení, ale postupně si k nim cestu dokážou najít, což je super. Pokud není dobrá zima, tak se musí cestovat do hor. Letos jsou však podmínky ideální a dá se jí do stopy v podstatě “za barák”. Ihned se vyrojila spousta kutilů či nadšenců, kteří buď pomocí profi strojů nebo různých zlepšováků udělali kilometry stop v okolí Dvora. Je dobře, že obce jsou běžkování nakloněny a finančně tvorbu stop podporují.

Mgr. Stanislav Ježek
Středoškolský pedagog a sportovec tělem i duší

Proč jezdí na běžkách motokrosař


Běžky jsou pro mne nezastupitelným doplňkovým sportem pro posilování tělesné kondice, kterou potřebuji na svůj hlavní sport. Tím je motokros. Každou zimu vyrážíme na velká zimní soustředění právě na běžkách. Letos to bohužel nešlo a tak jsem moc rád, že mohu využívat běžkařské tratě u Safari parku. Trénoval jsem zde 2-3x týdně a výsledky posílal svému kondičnímu trenérovi

Jiří Klejšmíd
Dvojnásobný juniorský vicemistr republiky v motokrosu, Český juniorský reprezentant


Finská obrana na zimní války


V sobotu bylo fakt krásně. Dokonce tak, že i mne, tedy osobu převážně zápecní to vylákalo ven. No a jelikož synek skrze online výuku prakticky nevystrčí nos z domu, pochytal jsem ho a aby byla venkovní aktivita zajímavější, uvedl jsem to příběhem finských střelců na lyžích, kteří velmi efektivně bránili svou zem proti agresi za tzv. Zimní války. 

Takže jsme doma našli běžky a rozhodli se provést základní výcvik vojínů Matiho a Janiho Prouzinenových v pohybu na sněhu. No jelikož já sám na běžkách moc neumím a naposledy na nich stál před cca 10 lety a synek na nich stál prvně, bylo ideální využít nádherného upraveného běžkařského areálu, který přičiněním nadšenců vznikl na parkovišti u ZOO. Po chvilce zápolení s vybavením (nešlo mi zapnout vázání) jsme vyrazili do bílé stopy. Za podpory rad přítomného p. Holana se nám podařilo zvládnout základní pohyb na zrádných prkýnkách a kupodivu jsme se ani příliš neváleli ve sněhu. 

Tato sportovní aktivita nás natolik začala bavit, že po krátkém občerstvení zakoupeném v přilehlé čerpací stanici KM Prona jsme se pravda autem přesunuli na Hrubá luka, kde jsme absolvovali parádní okruh až za úroveň Borek a zpět. Těsně před finišem sice juniorovi upadla podrážka běžkařské boty, ale i přes defekt jsme cíle dosáhli beze ztrát. Doufám, že sníh ještě chvíli vydrží, abychom si to mohli zopakovat. Bota už je slepená. A a za rok můžeme třeba přidat i ten střelecký výcvik, do Nových Lesů to je od ZOO kousek.

MUDr. Jan Prouza
královédvorský zubař a železniční modelář

FOTOGALERIE - Běžecké lyžování - výhody krásného sportu

Související články
Mažeme běžky, tedy jedeme
Děti a běžky
Běžkařské okruhy ve Dvoře
První běžkařské závody a historie oddílů sjezdového i běžeckého lyžování od 60 do 80 let 20 století!
Běžkařské stopy v regionu - Dvůr Králové, Zvičina, Hostinné, Nová Paka, Trutnov, Vrchlabí, Jilemnice
Osvětlené běžkařské okruhy ve Dvoře Králové - běžkujeme u ZOO
Upravené běžkařské tratě na Královédvorsku - projekt, který se probudil
Vaše komentáře

Přečteno 374x
 
Kontakt


Pečovatelská služba města Dvůr Králové

Elišky Krásnohorské 2962
544 01  Dvůr Králové nad Labem
Tel.: 604 212 697, 499 329 251
E-mail: hauke@psdvurkralove.cz

Odloučená pracoviště:
Sadová 2755, DKnL
Dům Žofie, Bezručova 1006, DKnL
Kalendář akcí